W niedzielę 25 czerwca 2017r. podczas XXIV Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie Podlaska Izba Rolnicza zorganizowała PIKNIK ZBOŻOWY (w ramach projektu realizowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych).
Podczas imprezy zaprezentowaliśmy produkty zbożowe z naszego województwa: kotleciki gryczane z pora, twarogu i płatków owsianych, pączki z kiełbasą i szynką, pierogi (z serem i ryżem, z serem i jabłkami, ruskie), knedle ziemniaczane z jabłkami, kartacze z kasza gryczana i grzybami, kartacze z mięsem, pyzy z mięsem, gołąbki z ryżem i warzywami, gołąbki z kasza gryczana i grzybami, gołąbki z ryżem i jajkami, baba ziemniaczana, kopytka z twarogiem, kluski śląskie z okrasą, bułeczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, paszteciki drożdżowe z mięsem, krokiety z serem i żurawiną
krokiety z warzywami, krokiety z mięsem, pajda chleba ze smalcem, cebulka i ogórkiem, zupy (cebulowa, żurek, wiejska z zacierkami z boczkiem i cebulka), ciasta (szarlotka, drożdżowe z jagodami).
Przeprowadziliśmy wiele konkursów, gier i zabaw dla dzieci i dorosłych obfitujących w cenne nagrody m.in. z zakresu wiedzy o produktach zbożowych i właściwym odżywianiu, konkurs rysunkowy od ziarna do chleba oraz konkurs rysunkowy dot. zdrowego odżywiania oraz uprawy zbóż, rzut woreczkiem ze zbożem do celu, wyścigi młynarza w workach, zagadki nt. przetworów zbożowych, rzut do celu, przysłowia, krzyżówki, slalom w workach).
Imprezie towarzyszyła degustacja produktów oraz inne ciekawe atrakcje, m.in. koncert zespołu „CoverTone”.
Podczas Pikniku rozdawane były ulotki i materiały promujące produkty oraz potrawy zbożowe. Ponadto była wyświetlana prezentacja pt. Zdrowa żywność z polskich zbóż „Codziennie jedz produkty zbożowe”.
Celem pikniku było propagowanie zdrowego stylu odżywiania, produktów zbożowych i ich roli w piramidzie zdrowego żywienia oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z terenu województwa podlaskiego. Przygotowane do degustacji potrawy ze zbóż miały zapoznać konsumentów z ciekawymi smakami niedocenianych produktów zbożowych.
Serdeczne podziękowania za udział w organizacji Pikniku Zbożowego składamy pracownikom Podlaskiej Izby Rolniczej: Agnieszce Artemiuk, Eli Orłowskiej, Romie Syczewskiej, Justynie Kaliszewicz, Krzysztofowi Malczykowi, Jackowi Rutkowskiemu, Irenie Iwanowskiej, Eli Makowskiej, Monice Szleszyńskiej, Ani Kobus, Arkowi Puchaczowi oraz Edycie Grabowskiej (za piękne zdjęcia). Ponadto specjalne podziękowania za nieocenioną pomoc dedykujemy Wiceprezesowi PIR Panu Markowi Siniło
fotorelacja z wydażenia dostępna tutaj