8 lipca 2021 r. w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Zambrowie odbyły się konsultacje, których tematem było poszerzenie wiedzy o lokalnych wyrobach – „Produkt lokalny – wprowadzanie żywności do obrotu i promocja”. Spotkanie zorganizował Wójt Gminy Zambrów Jarosław Kos wspólnie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego. Konsultacje były przeznaczone dla rolników, przetwórców, restauratorów, Kół Gospodyń Wiejskich oraz miłośników produktów lokalnych. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego - Robert Jabłoński i główny specjalista ds. jakości żywności w tym Departamencie – Marcin Muszyc, członkowie Stowarzyszenia „Zambrowskie Produkty Lokalne” na czele z prezesem Bogdanem Pacem oraz przewodniczący i członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zambrów.
Spotkanie odbyło się w formule dyskusyjnej – producenci (również przyszli producenci) mogli dowiedzieć się jak uruchomić lub rozwinąć działalność opartą o lokalne składniki i tradycyjne receptury. Można też było nabyć wiedzę o tym, jak je wytwarzać zgodnie z wymogami sanitarno-weterynaryjnymi, jakie formy działalności producenckiej są najpopularniejsze i dlaczego (sprzedaż bezpośrednia, RHD, MLO), jak promować swoje produkty i docierać do klienta, co daje rejestracja na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także o możliwości współpracy z PCPL i uczestnictwie w działaniach inicjowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Uczestnicy spotkania zapoznali się także z działalnością i planami na przyszłość Stowarzyszenia „Zambrowskie Produkty Lokalne”.
Przekazana w trakcie konsultacji wiedza została dostosowana do oczekiwań grupy i okazała się istotna i przydatna. Jak podkreślali przedstawiciele Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego Gmina Zambrów jako jedna z dwóch w województwie wyraziła zainteresowanie organizacją takiego spotkania. Należy uznać, że spotkanie to odbyło się z korzyścią dla wszystkich jego uczestników.